Povijest

Prvi tragovi teniske aktivnosti u Splitu pojavljuju se još u 19. stoljeću.
U početku se igralo bez pravih teniskih pravila, a nedostatak rekvizita rješavao se često drvenim reketima i slamnatim loptama.
Prvi teniski klub (Lawn Tennis Club) u Splitu i Dalmaciji osnovan je u prosincu 1905.godine od nekolicine članova Splitskog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol koji se igrao u njihovoj dvorani ili u vrtu ispred.

Godine 1911. klub je izgradio u Špinutu betonsko igralište koje se koristilo za tenis i koturanje. Po završetku Prvog svjetskog rata 1918., na poticaj posada savezničkih brodova, izgrađeno je jedno betonsko igralište kod Zlatnih vrata Dioklecijanove palače, a 1922. godine u Spinutu je dograđeno još jedno.

Godine 1930. tenis prelazi na Firule, godine na Firulama je osnovan Akademski tenis klub – ATK je bio prethodnik današnjemu klubu, jer je 23. veljače 1950. godine taj klub obnovljen, ali pod imenom TK Split.

Nakon osnivanja 1950. god. tenis klub je tijekom godina doživio bitne pozitivne pomake u svakom pogledu, od rezultata, preko stručnog rada trenera i uprave, pa do povećanja broja igrališta i popratnih sadržaja.

Za mediteranskih igara u Splitu (MIS 1979.), uređena su sva do tada postojeća igrališta i izgrađena tri nova, izgrađene su tribine za 1500 gledatelja, uvedena rasvjeta na igralištima i dograđena klupska zgrada.

Drugi bitan događaj na izgradnji i obnovi gotovo svih klupskih sadržaja je Davis cup Hrvatska-Australija 1996. god. Tim povodom od radova je izvedeno uređenje dva igrališta s brzom podlogom (br. 6. i 7.), izgrađen polivalentni prostor-igralište manjih dimenzija i zid na istom mjestu i uređena ispod južnih tribina mala dvorana namijenjena tjelesnoj pripremi.

Zadnja stvarna strukturna investicija u terene bila uređenje terena 8. 9. i 10. za postavljanje teniskog balona tako da se i zimi i za kiše može trenirati, balon je uveden 2007. godine.

Nekadašnju atmosferu s Firula koje su legendarne i dale pečat svjetskom tenisu najbolje opisuje izjava nekadašnjeg igrača i trenera kluba, “Ti tereni su ti bili nama kao tinel, dnevni boravak”, kaže Damir Duplančić, današnji poznati radijski voditelj čiji je otac Ivo Duplančić kao predsjednik kluba posvetio svoj život Firulama, tenisu i radu u Tenis klubu Split. “Nevjerojatno je nekako iz današnje perspektive prisjetiti se koliko je zajedništvo vladalo dolje, gdje nisi imao osjećaj da je to neki gospodski sport nego zaista prilika da svi zajedno uživamo u igri i druženju”.